Shiatsu ZEN și masajul somatic

By februarie 12, 2019 iunie 3rd, 2020 resurse

În articolul de azi îmi propun să expun mai precis ceea ce se desfășoară ca proces în terapia Shiatsu ZEN față de abordarea clasică prin intermediul  masajului manual somatic, și de ce Shiatsu ZEN nu intră în categoria “Masaj” ci este o tehnică manuală cu valoare terapeutică mult mai extinsă.

 

  Iată câteva diferențe de abordare a pacientului în masaj și în terapia Shiatsu ZEN:

  1. Masajul somatic stimulează în mod direct circulația sângelui, punând accent pe eliberarea sângelui și produselor reziduale ce stagnează la nivelul pilelii și mușchilor, și eliberarea tensiunii și rigidității provenite din această stagnare; pentru a realiza aceasta se folosesc mișcări mai degrabă în plan orizontal față de suprafața pielii, circulare, petrisaje, tapotament.

Pentru a-și atinge scopul, prin mișcările efectuate direct asupra pielii, cu ajutorul unui unguent adaptat, se stimulează activ sistemul nervos simpatic, care activează inima, și sistemul circulator – astfel se produce mișcarea stagnărilor descrise mai sus.

Shiatsu ZEN nu este un tip de masaj, ci o tehnică manuală ce pune mai degrabă accent pe menținerea și corectarea alinierii structurii osoase, a încheieturilor, tendoanelor, mușchilor si a zonelor meridianelor sau canalelor energetice, care, dacă nu funcționează corespunzător, disturbă sistemul energetic al corpului și sistemul nervos autonom, provocând astfel diverse afecțiuni; pentru a realiza aceasta se folosesc presiuni statice, menținute, profund, în plan vertical, perpendicular cu suprafața lucrată; nu se lucrează direct asupra pielii ci îmbrăcat, suprafața corpului fiind aproape în totalitate acoperită, tocmai pentru a favoriza intrarea în acțiune a sistemului nervos parasimpatic, evitându-se stimularea directă.

Shiatsu Zen acționează prin conectarea la funcțiile organelor interne, prin intermediul sistemului nervos parasimpatic, care devine activ in momentul când corpul este relaxat, liniștit, prin stimulare profundă.

Avantajul este că în cadrul sesiunii de Shiatsu se pot integra și manevre specifice din masajul somatic, dacă este nevoie, pentru a pregăti anumite suprafețe să integreze presiunea mai ușor, însă este dificil să procedăm invers, mai ales dacă suprafața pielii este acoperită de o peliculă de unguent, utilizat deseori în masajul somatic.

 

  1. Shiatsu ZEN propune o abordare mai extinsă decât cea musculo-scheletală, prin utilizarea sistemului de meridiane energetice provenind din medicina tradițională chinezească, abordând astfel și aspectele psiho-emoționale legate de funcțiile fizice ale organelor fizice, propunând o abordare holistică a unei problematici aparent de natură doar fizică. Acest sistem este un sistem mult mai complex, conține și un acompaniament de exerciții fizice asociate adaptate individual, care însoțesc terapia manuală, și prin care pacientul continuă munca făcută la cabinet și între ședințe, prin efortul propriu, contribuind activ la procesul său de vindecare.

 

  1. – Prin natura și tehnica aplicării terapiei Shiatsu ZEN, efortul fizic depus de terapeut este minim, se încurajează prezența totală a acestuia în procesul terapeutic, atenția și conectarea completă la întreaga dimensiune a pacientului care primește acest tratament; este o „mediație în acțiune”.

Este un parcurs de auto-disciplină, de dezvoltare personală înspre dezvoltarea sensibilității de lucru, studiu continuu și aprofundat a tradițiilor orientale, dar și un drum de educare a pacientului către o mai bună conectare cu sine și cu mediul său ambiant, ceea ce va îmbunătăți calitatea vieții acestuia.

 

  1. – Tehnica de aplicare a Shiatsu ZEN presupune răbdare, creare de spațiu interior, așteptare și ascultare adevărată a omului pe care îl avem în față în cabinet, prin lăsarea ego-ului propriu la o parte, pentru ca celălalt să se poată manifesta … o atitudine destul de rar întâlnită astăzi, într-o lume competitivă, în care trebuie mereu să facem ceva, sa arătăm ceva și să ne luptăm pentru a susține o părere, a ne impune sau afirma, căci altfel nu avem valoare!

Îți cere să asculți – să îți asculți limitele, să îți reții judecățile, să lucrezi cu potențialul și cu înțelepciunea vieții care este prezentă în fiecare persoană; nu este o luptă cu patologia ci o cale de a-ți accesa resursele interioare, a lucra cu acestea, și mai apoi să fi alături de pacientul tău explorând propriile sale resurse de vindecare, ale întregii sale ființe, și a-l însoți pe această cale către sănătate!

Este deci, mai degrabă, o CALE, iar datoria noastră ca terapeuți este să transformăm tehnica și informația în cunoaștere proprie, să o rafinăm și să devină astfel o misiune, o adevărată cale de viață!

Aceasta este și invitația mea, prin cursurile oferite și tratamentele mele, de a descoperi împreună acest drum – CHUDO Shiatsu ZEN!

Leave a Reply